U psov veľkých plemien je vyššie riziko rozvoja ochorení kĺbov v období rastu ako následok rýchleho rozvoja kĺbovej chrupavky. Kĺbové ochorenia môžu vzniknúť aj ako následok preťaženia kĺbu alebo úrazu. Väčšina týchto ochorení je dedičných, riziko a stupeň rozvoja príznakov je však ovplyvniteľné typom výživy.

Základné krmivoneprekrmujte psa

Z našej dlhoročnej skúsenosti Vám odporučujeme len kvalitné hotové krmivá. Najlepšie je si pri výbere nechať poradiť v špecializovaných obchodoch s chovateľskými potrebami. Pre šteniatka veľkých plemien voľte vždy granule zodpovedajúce veľkým rasám pre daný vek, najčastejšie sa označujú „junior giant“.

Denná dávka granúl na obale je iba orientačná. Prispôsobte dávku aktivite psa, pričom platí zlaté pravidlo - radšej menej ako viac. Pri raste veľkých plemien je dôležité, aby psík netrpel nadváhou. Pri nadváhe dochádza k mechanickému preťaženiu kostry, ktoré má následok v deformácii kostry a zvýšeného zaťaženia kĺbov a následne zvýšenie rizika bedrovej dysplázie. Bacuľaté šteniatko vyzerá milo, ale pre jeho zdravie to nie je vôbec dobré. Myslite na jeho zdravie.

 


Pridávajte k základnému krmivu...

kŕmenie psa surovým mäsomSurové mäso a kosti - zvykajte ho aj na väčšie kusy mäsa, sám nech si ich rozoberá, nebojte sa kostí. Okrem zdroja bielkovín a prirodzeného zdroja vápnika pre vývoj kostí, je to aj zábava pre psíka. Mladé psi veľmi radi okusujú veci, spojíte tak príjemné s užitočným.

Pomleté škrupiny z vajec - škrupiny poumývajte pod tečúcou vodou. Priesvitnú vnútornú blanku vo vnútri škrupiny neodstraňujte nakoľko obsahuje kolagén. Aby sa nám lepšie mleli môžeme ich upiecť v rúre 10 minút na 200°C. Uskladnite v nádobke a každý deň trošku prisypte do kŕmnej dávky. Výhodou takéhoto zdroja vápnika organického pôvodu je, že je pre telo lepšie vstrebateľný a nevytvára v tele zhluky nevyužitého vápnika. V žiadnom prípade nepodávajte doplnky s vápnikom anorganického vápnika. Vstrebateľnosť anorganického uhličitanu vápenatého, je veľmi nízka cca 3%, nadbytok nevstrebaných vápenatých iontov sa ukladá po tele –napr. ako ľadvinové kamene. Preto voľte vždy prirodzený zdroj vápnika – kosti, vaječné škrupiny.

vaječné škrupiny pre psa na kosti

Ostatné  - Mlieko (ak ho znáša- treba skúsiť) resp. Sunar, celé vajcia, občas pečienky, občas ryby.


Spôsob kŕmenia
kŕmenie psa z rukyŠteniatko má malý žalúdok. Dennú kŕmnu dávku rozdeľte na niekoľko porcií: do 3. mesiaca – 4 jedlá denne, od 3. do 6. mesiaca – 3 jedlá denne, od pol roka – 2 jedlá denne. Potrava má mať izbovú teplotu. Granule môžete zaliať mäsovým vývarom alebo teplou vodou.
Šteniatka pri jedle povzbudzujeme, aby sme tak podporili jeho pažravosť. V dospelosti sa dá využiť jeho pažravosť pri výcviku. Sú chovatelia, ktorí svoje šteniatka kŕmia iba z ruky. Táto metóda kŕmenia z ruky pomáha psovi uvedomiť si jeho submisívnu pozíciu voči človeku (pánovi), nakoľko vo zvieracej svorke jedlom disponuje zviera najvyššie postavené vo svorke. Pes si takto vštepuje svoje podriadené postavenie prirodzene. Ďalšou výhodou kŕmenia z ruky je nácvik psíka na príjem odmeny od pána. Keď sa začne s ním cvičiť, už bude orientovaný na ruku, z ktorej dostane odmenu vo forme pamlsku alebo loptičky, za správne odvedený povel.
Pes má presne určený čas kŕmenia a dostáva len vymedzenú dennú kŕmnu dávku (rozdelenú na 1 alebo viacero porcií podľa veku, aktivity alebo fyzického stavu). Asi po 30 minútach nezjedené jedlo zoberieme. Po jedle necháme psíka vždy v kľude. Veľkým plemenám hrozí prevrátenie žalúdka (torzia). S pribúdajúcim vekom riziko torzie rastie.


Prechod na novú značku krmiva
Pri zmene značky výrobcu krmív dajte psíkovi čas, aby si na zmenu zvykol. Najskôr do pôvodného jedla primiešajte trochu nového krmiva. Postupne v priebehu týždňa zvyšujte podiel nových granúl až na 100%.


Výživové doplnky pre psov

Skôr ako použijete akýkoľvek vitamínový a minerálový prípravok, poraďte sa so svojím veterinárom.

Canvit CHONDRO MAXI – prípravok na regeneráciu kĺbových chrupaviek a väzív. Zvyšuje hydratáciu a elasticitu a posilňujú mechanickú odolnosť chrupaviek. Má protizápalové účinky a uľahčuje hojenie rán. Preventívne podávanie sa doporučuje u mladých psov veľkých plemien, u pracovných a služobných psov s veľkou záťažou na pohybové ústrojenstvo.

Synoquin efa pre veľkých psov :  tablety na prevenciu kĺbových ochorení pre psov. Obsahuje kombináciu zložiek potrebných na stavbu chrupavky a látok účinných proti zápalu. Obsahuje v dostatočnom množstve základné stavebné zložky chrupavky a to glukózaminoglykány a  chondroitínsulfát, ktorých synergický účinok bol preukázaný.

Voľte vždy iba jeden výrobok – buď Canvit alebo Synoquin.

Lososový olej pre psov  -Čisto prírodný produkt zo 100% oleja z lososa. Bohatý na mastné kyseliny omega 3 a 6 - podporujú zdravý kardiovaskulárny systém.

Lyprinol® je prírodný doplnok výživy bez vedľajších účinkov. Lyprinol® je stabilizovaný lipidový extrakt, ktorý je zdrojom vzácnych omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktorých kombinácia sa nenachádza v žiadnom rybom ani inom oleji. Preto je dôležitou súčasťou zdravej výživy na podporu zmiernenia artritídy a iných zápalových procesov v tele. Ide predovšetkým o humánny liek, ale dá sa samozrejme použiť aj u zvierat.

Pin It