Aby bol výcvik psa efektívny a priniesol želané výsledky, musíme mať v prvom rade za cieľ, aby sme pracovali so spokojným a vyrovnaným psov. Pes, ktorého myseľ je vyrovnaná a kľudná, bude schopný príjmať nové informácie a rýchlo sa učiť. Nič nezmôžeme, keď náš pes bude hyperaktívny, alebo naopak apatický či unudený. Ako docieliť aby nás pes bol spokojný a vyrovnaný ?


Cesta ku spokojnému psovi s vyrovnanou mysľou má presne stanovenú postupnosť:

1.    v prvom rade musíme pokryť jeho fyziologické potreby, ktoré pes správne vníma ako prioritné, teda tie potreby, ktoré ho pred tisícmi rokov zblížili s človekom. Zahŕňajú zabezpečenie potravy a prístrešku.

2.    v druhom rade musíme psovi uspokojiť jeho potrebu pohybu – vo forme preňho prirodzeného pohybu a to kráčanie. Tak ako vlci putujú lesom, cez deň prejdú dlhé trasy, táto geneticky zakódovaná potreba je stále vo vašom psovi. Umožniť psovi výbeh len na záhrade nestačí. Prechádzky so psom sú nevyhnutné. Na prechádzke okrem cieleného pohybu dochádza ku socializácii s rôznymi zvukmi, vecami, ľuďmi, zvieratami. Ujasňuje sa pozícia majiteľa ako vodcu svorky, lebo majiteľ určuje smer, tempo, začiatok a ukončenie vychádzky. Upevňuje sa vzťah medzi majiteľom a psom - podriadená pozícia psa a nadriadená pozícia vodcu svorky človeka.

3.    „Spokojný pes je unavený pes“ – základný pohyb vo forme prechádzky pre mnohé plemená nestačí. Týka sa to hlavne plemien, ktoré boli vyšlachtené za konkrétnym účelom, a ktorých vlastnosti a schopnosti boli týmto cieľeným šlachteným výrazne posilnené – napr.  výdrž pri behu ( chrty ), fyzická výdrž (pracovné psi), cieľený beh ako je stráženie a práca so stádom (salašnícke a pastierske psi), prinášanie korysti  (labrador a ost.vodné psi) ) ...atď. Dobre sa pracuje so psami, ktorý sú unavenejší, pretože ich myseľ je ukľudnená a sú prirodzene v submisívnom stave – t.z. nešpekulujú nad tým, ako mať nad svojho pána a dobrovoľne akceptujú vodcovskú pozíciu svojho pána. Unaviť psa môžeme fyzicky alebo aj psychicky resp. kombináciou. Typ aktivity prispôsobte plemenu psa. Plemená psov boli historicky vyšlachtené tak, aby vynikali v niektorých vlastnostiach a aktivitách. Pes cíti tieto svoje schopnosti a keď nájdete aktivitu, ktorá ich využije, bude veľmi spokojný. Pre pracovné plemená sú vhodnými aktivitami tie, pri ktorých musia niečo ťahať, napríklad vozík či sane, alebo vás na kolieskových korčuliach. Pre nemeckých, belgických ovčiakov a teriérov je vhodné ich vybehať hádzaním loptičky alebo frisbee. Teriéry boli vyšlachtený na lovenie malých cicavcov, takže veľmi radi za niečím malým (ako loptička) utekajú. Border kólia, ktorá pôvodne naháňala ovce bude šťastná keď bude môcť robiť agility. Pre labradorov a ostatných vodných psov je ideálnym pohybom plávanie. Pre poľovných psov loviacich čuchom je ideálna hra, pri ktorej pán schová svoje veci alebo jeho hračky na rôznym miestach záhrady a vyzve psa, aby mu tie veci podľa čuchu našiel. Naštudujte si špecifické vlastnosti plemena vášho psíka a podľa jeho schopností mu nájdite aktivitu, ktorá je preňho prirodzená a naplní ho spokojnosťou a šťastím.

Ako príklad uvedieme fyzické aktivity našich rotvajlerov : beh lesom na jeseň; v lete plávajú za loďkou;  pri chladnejšom počasí ťahajú pneumatiky; v zime ťahajú sane.

  • beh_psov_lesom
  • plavanie_psov_rotvajler
  • plavanie_psov_rotvajler_more
  • psi_tahaju
  • psi_tahaju_sane

Pri voľbe správnych aktivít pre vašeho psa si musíte dať pozor na to, aby ste ho stereotypne nezaťažovali. Napr. hádzanie loptičky -  všímajte si aké nápory na kĺby vznikajú pri rýchlom brzdení a chytení loptičky. Ako sa tento pohyb opakuje veľmi často, môže to mať za následok poškodenie kĺbov. Vždy platí aj pravidlo nehádzať loptičku dole kopcom - kde je nápor pri brdzení obrovský, ale radšej hádzať loptičku hore do kopca. Taktiež skákanie cez prekážky neopakujte veľa krát, ale správne to nakombinujte s inou pohybovou aktivitou. Poskytnite vášmu psovi rôznorodosť aktivít vhodných pre jeho rasu a jeho samotného.

Na výber je aj mnoho krásnych psích športov, v ktorých môžete aj súťažiť:

Canicross (beh so psom, ako pomôcka sa používa špeciálny postroj na pás s tlmičom ťahu); Dog Frisbee (lietajúci tanier); Dog Mushing (ťahanie saní v zime psami - psi majú postroje, ťažisko ťahu je na hrudi); Skijoring (človek na bežkách s postrojom na pás s tlmičom ťahu - tak ako pri behu so psom); Dog agility - beh psa cez viacero rôznych agility prekážok ako sú tunel, áčko, skok cez prekážku atď. Pre tanečne nadaných je tu Dog dance. Pre pracovné plemená Obrana prípadne Mondioring - kombinácia poslušnosti, skokov a obrany na jednom ringu bez prerušenia.

  • Canicross
  • DogFrisbee
  • DogMushing
  • Skijoring
  • agility

4.    Samotný výcvik a vyžadovanie poslušnosti – pes, ktorý je pravidelne unavovaný k spokojnosti, bude pri samotnom výcviku správne naladený – bude submisívny a primerane aktívny. Ak sme hovorili v treťom bode, že špecifické aktivity sú vhodné pre určité plemená, tak výcvik a zvládnutie základnej všeobecnej poslušnosti je nevyhnutný pre všetky plemená bez výnimky. Aj malý nevychovaný pes vám môže spôsobiť nemalé starosti a vrásky na čele, ak s ním neabsolvujete základnú poslušnosť. Vycvičený pes uľahčí život vám aj jemu. Bude ovládateľný pri kontakte s inými psami a ľuďmi. Vychovaný pes bude ozdobou vašej osobnosti.

5.    Pochvala, vyznanie náklonnosti a lásky – ako vidíte mojkanie, hladkanie, prejavy lásky z vašej strany, sú na poslednom mieste. Pretože pre psa, už to, že mu dáte dobre najesť, že ho zoberiete do prírody, alebo ho vybeháte pri bicykli, je preňho dôkaz vašej lásky a váži si to. Ocení to omnoho viac ako nekonečné hladkanie a mojkanie. Ľúbiť psa znamená naozaj ho poznať a urobiť ho štastným tým, že uspokojíte jeho fyziologické potreby a potreby vychádzajúce z jeho konkrétneho plemena a jeho samotného. Vtedy bude váš pes štastný, vyrovnaný, s prirodzene submisívnou náladou a bude vás uznávať ako prirodzeného vodca svorky. A len vtedy bude s radosťou plniť vaše pokyny a bude sa sám tešiť z toho, ako funguje komunikácia medzi vami....lebo ste ho už pochopili. A potom je čas na hladkanie.

 

Ako vidíte, mať psa je zodpovednosť. Aby váš pes bol štastný, vyžaduje to od vás veľa aktivity. Preto je vhodné pred kúpou psa rozmýšlať nad tým všetkým, čo jednotlivé plemeno obnáša. Vlastniť psa, to nie je iba poskytnúť mu pokrytie jeho fyziologických potrieb (bod.1). Poľovného psa musíte vybehať, pracovného unaviť, vodného vyplávať. Rozmýšlajte nad tým, či budete schopný naplniť všetky jeho potreby vyplývajúce z konkrétnej rasy. Naopak, ak už psa máte, tak sa snažte prispôsobiť aktivity jeho schopnostiam a potrebám. Bude vám za to vďačný.

 

Pin It