Máte doma psa, čo Vám postupne likviduje záhradu, obhryzáva pne stromov, vykopáva jamy, kúše do nábytku ?
Pomôžeme Vám usmerniť správanie Vášho psíka tak, aby sa škody ním napáchané minimalizovali. Ako na to? Máme pre Vás pár trikov.

Psíkovia robia šarapatu na záhrade alebo v byte zvyčajne z nudy. Neuvedomujú si, že Vás tým hnevajú, a že po nich ostala spúšť, ktorú Vy musíte riešiť. Mali len veľa voľného času a energie a nevedeli čo s tým, tak sa pustili do prvej aktivity čo ich napadla a ako predmet hry si vybrali Váš obľúbený strom alebo gauč.

Riešenie problému má viac krokov, pričom ich musíme postupne splniť od bodu jedna.

1. Ak pes kúše topánky, nábytok, gauč, okusuje strom, určite má priveľa nevybitej energie nazvyš. Väčšinou sa s týmto problémom stretávame u mladých psov alebo u plemien, ktoré sú geneticky nastavené na veľa aktivity. Takže v prvom rade zabezpečíme psovi dostatok fyzickej aktivity = pohybu. Volíme takú fyzickú aktivitu, ktorá je najvhodnejšia pre to ktoré plemeno. O voľbe vhodnej aktivity sme písali v článku Výcvik psa č.2 – Spokojný pes.

2. Po tom, ako sme psa unavili fyzicky, skúsme ho občas unaviť aj psychicky. Na to slúži precvičovanie poslušnosti, stopové pachové práce, hry so psami, pri ktorých musí pes rozmýšľať – napr. podávanie labky, robenie mŕtvolky, gúľanie sa na zemi, hľadanie schovanej hračky. O týchto hrách budeme viacej písať v ďalšom článku, nakoľko je to rozsiahla téma, teraz sme iba načrtli témy. Pre začiatok stačí precvičovanie základnej poslušnosti.

3. Dajme psíkovi predmety, ktorými sa môže zabaviť a nás to nebude mrzieť. Môžeme mu dať drevené poleno, do ktorého si bude rád kúsať. Ak máme dvoch a viacerých psov, dáme im k dispozícii dlhú hrubú vetvu zo stromu, o ktorú sa budú radi preťahovať. Ak máme psa len jedného použijeme lano, alebo uzlík na preťahovanie, budeme sa s ním chvíľu hrať a potom si uzlík bude žužlať sám. Väčším psom môžeme dať na hranie špikové kosti, ktoré budú do nemoty ohrýzať. Alebo aj prasacie nohy, ktoré okrem toho, že sa pes zabaví, dajú mu aj výživu pre kĺby. Po dvoch – troch hodinách obkúsavania sa určite nepustia do pňa okrasného stromu na záhrade canadianviagras.com. Samozrejme nemôžeme dávať takého kosti každý deň. Mali by príliš tvrdú stolicu. Skúste psovi ponúknuť aj mrkvu, uhorky. Niektorí psi to milujú. Na neúnavnú hru môže poslúžiť aj prázdna plastová fľaša. Ťažko sa mu bude chytať do tlamy a tak ho to bude jedovať, až pochopí ako labkami chytiť fľašu a bude obkúsavať jej uzáver. Psi sa radi hrajú aj s futbalovou loptou, môže byť aj mäkká, aby sa mu lepšie chytala do tlamy, alebo lopta na americky futbal. Ak máte malého psa v byte, skúste mu ponúknuť hračky na kúsanie prípadne interaktívnu hračku, do ktorej dáme granule, zatvoríme ju a pes sa bude snažiť dostať k jedlu, musí pri tom rozmýšľať ako hračku otvorí alebo ako ju má správne nakloniť aby mu vypadlo časť jedla.

  • drevene_poleno_kuse_pes
  • dvaja_psi_sa_hraju_pretahuju_lanom
  • flasa_pes_kuse
  • hra_so_psom_pretahovanie_sa_lanom
  • interaktivna_doma_vyrobena_hracka_pre_psa
  • interaktivna_hracka_pes
  • kosti_pre_psa
  • pes_kuse_mrkvu
  • pes_sa_hraje_s_loptou
  • pochutka_pre_psa_bravcove_nohy

 

4. Urobíme preventívne opatrenia na ochranu majetku. pes v zahrade zvysene zahony ochrana rastlin

Na pne stromov dáme pletivo, alebo kanalizačnú rúru, ktorú pozdĺžne narežeme a navlečieme tak na peň. Vyčleníme časť záhrady pre psov, pričom si budeme vedomí toho, že to je ich ihrisko, kde sa môžu hrať a budeme rátať s tým, že tam kvetinky nebudú mať dlhú životnosť a vysadíme tam odolné kríky a stromy. Ak chceme, aby v záhrade, ktorú sme im vyčlenili mali aký taký trávnik, dáme do trávnika karisieť, ktorá im zabráni vykopávať jamy. Karisieť zarastie trávnikom a bude tam pohľadovo pekná tráva. Ak máme čas a chuť môžeme psa naučiť na pravidelný denný režim, s časovým intervalom na vyprázdnenie sa. Pes si zvykne, že v určitú hodinu je venčený, a sám uprednostní vyšpiniť sa vonku a nie vo svojej záhrade. V prípade ak toto nevieme svojmu psovi zabezpečiť, môžeme mu vyhradiť malú plochu niekde v kúte záhrady, kam ho naučíme chodiť robiť potrebu. Ak chceme psovi dovoliť voľne sa pohybovať po záhrade, na ochranu jemných rastliniek, kvetiniek a úžitkovej zeleniny, urobíme zvýšené záhony a psíka naučíme chodiť okolo nich, naučí sa nevyskakovať do zvýšených záhonov. Zvýšené záhony zhotovíme jednoducho z dreva, alebo vymurované či vybetónované. Okrem praktickosti sú aj trendy !

 

Pin It